Vědec a mikrobiolog Iichiroh Ohhira Ph.D.

Příběh vývoje OMX probiotik

Dr. Ohhira

V posledních letech můžeme pozorovat rozmach doplňků stravy na bázi enzymů a střevních bakterií, objevuje se rostoucí počet informací o této tématice. Společnost Biobank založená mikrobiologem Iichirohem Ohhirou vyrábí a prodává  fermentovaný rostlinný extrakt OMX již přes 30 let. V tomto článku bychom Vám rádi představili Dr. Iichiroha Ohhiru, který vyvinul a sestavil 3-5 let fermentovaný symbiotický přípravek kombinující prebiotika, probiotika a postbiotika, se kterým se na českém trhu můžete setkat pod názvem OMX probiotika. 

Dr. Iichiroh Ohhira, oceňovaný japonský mikrobiolog a autor probiotických přípravků, se narodil v roce 1936 v japonské Ósace. Navštěvoval univerzitu v Okayamě, kde získal svůj první postgraduální titul na zemědělské škole. Po ukončení studia pracoval Dr. Ohhira jako zahradní architekt, což mu umožnilo poprvé se setkat s bakteriemi mléčného kvašení. Při práci v Malajsii totiž onemocněl. Pro zmírnění střevních a žaludečních obtíží mu jeden z jeho místních hostitelů nabídl tamní fermentovaný přípravek, který mu velmi rychle ulevil od jeho zažívacích potíží. Dr. Ohhira byl takto rychlým a intenzivním účinkem ohromen a podnítilo to jeho odbornou zvědavost.

Po prostudování malajského produktu se doktor Ohhira jako amatérský vědec rozhodl poznat tajemství tohoto fermentovaného přípravku. Vrátil se na univerzitu v Okayamě, aby získal postgraduální titul v oboru mikrobiologie. Během studia a po získání doktorátu z mikrobiologie Dr. Ohhira pokračoval ve svých studiích a zjistil, že nápoj je fermentovaná potravina obsahující různé kmeny bakterií mléčného kvašení. Dozvěděl se také, že účinnost bakterií mléčného kvašení v nápoji je založena na mnohaletém kvašení při přirozené teplotě, které umožnilo zdravým bakteriím zesílit, zatímco slabé bakterie odumřely.

Dr. Ohhira se zaměřil na velké množství fermentovaných potravin v jihovýchodní Asii a zkoumal vlastnosti jednotlivých bakterií mléčného kvašení. Vnitřně chápal a respektoval časovou osu přírody a byl veden vášní vyvinout metodiku fermentace, která by mu umožnila přispět v celosvětovém měřítku. Pro svůj postup vybíral jako suroviny pouze zeleninu, ovoce, houby a další rostliny vypěstované v tuzemsku, které byly na vrcholu svých výživových hodnot. Ověřoval různé kombinace bakterií mléčného kvašení a prošel mnoha opakovanými pokusy a omyly.

Po více než deseti letech vědeckých studií dospěl Dr. Ohhira a jeho tým vědců z Okayamské univerzity k závěru, že dostatečně pochopili "tajemství" bakterií mléčného kvašení, a byli připraveni zahájit své úsilí o inovaci lektvaru, který před lety na Dr. Ohhiru tolik zapůsobil. 

Malajsie byla v roce 1988 vybrána jako místo prodeje prvního modelu OMX. Od prvního prodeje uplynulo více než 30 let. 

Navzdory tomu, že výrobek neměl velkou publicitu, jeho popularita v Malajsii vzrostla díky ústnímu šíření informací od spotřebitelů. Výrobek nakonec překročil hranice a kromě Japonská a Malajsie se rozšířil do Singapuru, Filipín, Thajska a zemí jihovýchodní Asie. 

Následně OMX probiotika představil a začal prodávat v Americe právník, který na OMX narazil na služební cestě v Malajsii. Měl slabý žaludek a kvůli změně stravovacích návyků během cesty bohužel onemocněl. Jeho pozitivní zkušenosti s OMX ho motivovaly k tomu, aby se stal se distributorem v Americe. I díky jeho soustavným aktivitám, kterými se snažil zvýšit povědomí o OMX v Americe, bylo OMX vybráno do soutěže "Best of Supplement" kde v roce 2008 získalo první cenu v kategorii bakterií mléčného kvašení Award of Better Nutrition renomovaného amerického časopisu o zdraví s 3 miliony čtenářů. Odborníci a čtenáři se s ním mohli seznámit jako s jediným produktem na bázi bakterií mléčného kvašení, který kombinuje starobylé japonské umění fermentace s nejnovějšími technologiemi. V letech 2008 až 2015 získalo OMX ocenění Award of Better Nutrition celkem sedmkrát. Opakovanými oceněními v Americe OMX přitáhly pozornost z celého světa a následně se produkty OMX rozšířil do Evropy, Ruska, na Nový Zéland, do Jižní Koreje a Hongkongu

Dr. Ohhira byl také vysoce ceněn za své mezinárodní aktivity ve spojitosti s OMX, v roce 2004 obdržel ocenění "Prezidentská citace Mezinárodní lékařské asociace" a stal se prvním Japoncem, který získal "Mírovou cenu GUSI".

Životopis

Únor 1936: narozen ve městě Osaka, Japonsko.

Březen 1960: absolvoval zemědělskou fakultu na univerzitě v Okayamě, Japonsko.

Květen 1971: zapsán na Graduate School of Agriculture, Okayama University.

Březen 1973: dokončil magisterské studium zemědělství na univerzitě v Okayamě.

Červen 1974: založení společnosti Bio Active Research & Development Co., Ltd.

Květen 1986: studium u profesora Toshitaka Nakae, světové autority v oblasti výzkumu bakterií mléčného kvašení, na Zemědělské fakultě Univerzity Okayama.

Duben 1987: zapsán na Graduate School of Natural Science and Technology, Okayama University.

Březen 1990: získal doktorát v oboru přírodních věd a technologií na univerzitě v Okayamě.

Červen 1992: nastoupil do laboratoře mikrobiologie na Kagawa Medical College (zabýval se především výzkumem toxinů).

Květen 1998: nástup do funkce technického poradce pro otázky zemědělství a životního prostředí, Čcheng-tu, Suchuan, Čína.       

Červen 1999: získal doktorát v oboru zdravotnických věd na Adam Smith University of America.

Prosinec 2000: získal doktorát veterinární medicíny na Azabu University v Japonsku.

Ocenění

Březen 1980: Cena za zásluhy od městské rady Sandakanu, Malajsie

Srpen 1980: Cena za zásluhy od městského úřadu v Kota Kinabalu, Malajsie

Květen 1981: Cena novin Okayama Nichinichi

Září 1981: Ari Daja Kinabalu (ADK), Sabah, Malajsie

Srpen 1991: Cena Japonské mlékařské asociace

Srpen 2002: Prezidentské vyznamenání od Filipínské lékařské asociace

Srpen 2004: Prezidentské vyznamenání od Mezinárodního kolegia chirurgů na Filipínách.

Prosinec 2004: Cena míru GUSI, Filipíny