Fermentovaná probiotika, jiný přístup k mikrobiomu

Vyšlo ve speciálu 02/2024 časopisu Regenerace 

 
Už několik let se můžete v ČR setkat s japonskými probiotiky OM-X® | Dr. Ohhira®. Na základě vlastní zkušenosti je do ČR začal dovážet Pavel Horníček, který se o mikrobiom a možnosti jeho ovlivnění zajímá už 20 let.

 

Co vás přivedlo k Vašemu zájmu o mikrobiom a oblast probiotik?

Ještě při studiu na střední škole mně, jako do té doby aktivnímu sportovci, změnila život poměrně komplikovaná a závažná diagnóza autoimunitního zánětu tlustého střeva (ulcerózní kolitida) a žlučovodů (primární sklerozující cholangitida). S touto kombinaci onemocnění si medicína dodnes příliš neví rady a před 20 lety, kdy se projevily mé zdravotní problémy byly možnosti ještě značně menší. I z tohoto důvodu jsem se rozhodl jít vlastní cestou a díky tomu vyzkoušel mnoho přístupů, jako např. zásadní změnu stravy, půsty, přírodní antibiotika, byliny, doplňky stravy, relaxační techniky, meditace.
Nicméně vše opakovaně poukazovalo na to, že jednu z nejdůležitějších rolí hraje, alespoň u mě, mikrobiom. Ten jsem už značně ovlivňoval prostřednictvím jídelníčku, ale i přes velmi přísný stravovací režim s velkými omezeními, nebyl efekt dostatečný. Samozřejmě mě napadlo vyzkoušet také probiotika. Nicméně nějaká základní jsem užíval hned, když se mé zdravotní potíže objevily, a žádný efekt jsem nepozoroval. Zaujalo mě ale, že když jsem do jídelníčku zařadil nepasterovaný ovčí sýr, stav se zlepšil. Následně jsem vyzkoušel kefír, tibi a také jsem si začal zjišťovat informace o tom, jaké typy probiotik vlastně existují a v čem se liší.

OM-X® probiotika jsou původem z Japonska a dříve u nás nebyla k dostání. Jak jste se s nimi seznámil vy?

Po zkušenosti s nepasterizovaným sýrem jsem začal zkoušet různé typy probiotik. Vyzkoušel jsem jich mnoho a řadu různých typů. Po mnoha pokusech byla první, která významně zafungovala, probiotika Natren. Ta jsem si občas objednal z Ameriky. Byla ale velmi drahá (okolo 6 tis. za měsíc) a účinkovala vždy jen krátkodobě. Díky nim jsem ale shodou náhod narazil na článek “Don't waste your money on mediocre probiotics” (překl.: Neplýtvejte penězi na obyčejná probiotika), kde autorka článku, Nan Kathryn Fuchs, popisovala svou zkušenost s probiotiky a uváděla také několik, dle jejího názoru, nejúčinnějších probiotik. Překvapilo mě, že Natren byla v seznamu uvedena na druhém místě. Na první místě byla OM-X® probiotika.

 
Vědec a mikrobiolog Iichiroh Ohhira Ph.D. - Příběh vývoje probiotik OM-X® | Dr.Ohhira®Čtěte více...

 

Po bližším prostudování mě zaujalo hned několik odlišností od běžných probiotik. Především čistě rostlinný původ, zcela jiný způsob výroby pomocí 3-5 leté fermentace, cíleně zvolené bakteriální kmeny, odlišná filozofie týkající se množství bakterií a celkově šetrnosti a bezpečnosti produktu a pak také termín, který jsem do té doby neznal “postbiotika”.

 

Můžete to rozvést?

Rostlinný původ mě zaujal, protože jsem měl po vyzkoušení několika typů probiotik podezření, že probiotika vyrobená v mléčné kultuře mohou být pro citlivý střevní trakt problematická. Také jsem už věděl, že je rozdíl, pokud výrobce uvádí bakteriální kmeny a ne pouze druhy (druh je např. Lactobacillus acidophilus, kmen např. Lactobacillus acidophilus La-14®). Bývá to svým způsobem ukazatel toho, že výrobce vybírá konkrétní bakteriální kmen už s myšlenkou, co dané bakterie následně ve střevě dělají nebo jaké látky vyrábí. Od jiných výrobců je také odlišovalo v té době téměř 20 klinických studií.
Fermentační metoda výroby se mi zdála zajímavá, ale moc jsem nechápal, proč volí tak náročnou cestu, kdy finální produkt získáte až po 3 letech. Díky stránkám amerického distributora jsem ale pochopil, že je to zásadní, protože je za tím snaha napodobit podmínky v trávicím traktu a připravit tak bakterie na reálné fungování v prostředí, kde jsou vystaveny konkurenčnímu boji a koexistenci s jinými bakteriemi. Fermentací v důsledku jednak získáte prebiotikum, šetrné ke střevnímu traktu, ale především životaschopné bakterie (probiotika) a postbiotika.

Co to jsou postbiotika?

Postbiotika jsou “vedlejším” produktem života bakterií a fermentačního procesu, ale v mikrobiomu hrají zcela zásadní roli. Stojí za značnou částí benefitů, které střevní bakterie organismu přináší. Jedná se o aminokyseliny, organické kyseliny, peptidy, polyefonly, vitamíny a minerály, které bakterie během svého života produkují. Jedním ze známějších typů těchto látek je např. butyrát, nebo kyselina fulvová.

 
V čem se liší OMX probiotika Dr.OHHIRA® od běžných probiotik?Čtěte více...

 

Vraťme se ale zpět k Vaší zkušenosti a k tomu jak se OM-X® probiotika objevila v ČR.

OM-X® probiotika mě velmi zaujala, připadala mi jiná a měl jsem mnoho argumentů, proč je vyzkoušet. Objednal jsem si je tedy ze zahraničí. A už po měsíci užívání jsem se ztotožňoval s názorem Nan Kathryn Fuchs. Výrazně se mi zlepšila kvalita života a mohl jsem se např. po letech realizovat v hudbě, což nebylo dlouho možné, a založil jsem kapelu Unotrio. Zásadní rozdíl byl i v tom, že OM-X® mi fungovala dlouhodobě. Účinek se nevyčerpal ani po 5 letech nepřerušeného užívání. Během následujícího roku jsem občas objednal probiotik víc, pro rodinu nebo kamarády. Tí ale často chtěli objednat opakovaně. Proto jsem se rozhodl oslovit japonského výrobce, jestli nehledá distributora v ČR. Ukázalo se, že je spolupráci nakloněn, a tak jsme, spolu s mým bratrem, koupili prvních 20 krabiček OM-X®. Cíl byl především zpřístupnit produkt dalším lidem. Dlouho jsme se tomu věnovali jen po večerech a ve volném čase. Až v posledních měsících se z toho stalo i mé zaměstnání.
OM-X jsou jedním z hlavních objevů na mé zdravotní cestě (tento příběh jsem podrobněji sepsal na blogu našeho eshopu www.omxprobiotika.cz). Cesta to byla netradiční a mnohdy velmi náročná. V návaznosti na ní vznikl také web pscvancomycin.cz a v současnosti připravujeme s bratrem další projekt, ve kterém by se měly odrážet reálné osobní zkušenosti.

 

 
Proč jsme probiotika do ČR začali dovážet - Netradiční zdravotní cesta s diagnózou ulcerózní kolitida a primární sklerozující cholangitida - Pavlův příběh částČtěte více...

 

CHCI KOUPIT OMX PROBIOTIKA