Probiotika a prebiotika

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie (jako např. bakterií mléčného kvašení), které konzumujeme živé a jsou přínosné pro náš organismus. Termín „Bakterie mléčného kvašení“ ale zahrnuje různé druhy bakterií, které se vyskytují v různých částech těla. Tím pádem je účinek konzumace pouze jednoho druhu mléčných bakterií poněkud omezený. OMX probiotika obsahují 12 druhů bakterií mléčného kvašení:

  • Bifidobacterium breve ss. Breve – 1x109 CFU*
  • Bifidobacterium infantis ss. Infantis – 1x109 CFU
  • Bifidobacterium longum – 1x1010 CFU
  • Enterococcus faecalis TH10 – 1x109 CFU**
  • Lactobacillus acidophilus – 1x1011 CFU
  • Lactobacillus brevis – 1x109 CFU
  • Lactobacillus bulgaricus – 1x109 CFU
  • Lactobacillus casei ss. Casei – 1x109 CFU
  • Lactobacillus fermentum – 1x109 CFU
  • Lactobacillus helveticus ss. – 1x109 CFU
  • Lactobacillus plantarum – 1x109 CFU
  • Streptococcus thermophilus – 1x1011 CFU

* CFU (colony forming unit) znamená „kolonie tvořící jednotka“ (bakterie schopné reprodukce a tvoření kolonií stejných bakterií) **Patentovaný kmen bakterií mléčného kvašení TH10, který objevil Dr Iichiroh Ohhira byl předmětem výzkumů v průběhů posledních 20 let. Výzkumné práce poukazují na vysokou efektivnost bakteriálního kmene TH10 v podpoře imunity, antibakteriální a fermentační aktivitě.

 

PREBIOTIKA

Fermentovaný extrakt rostlinného původu: ovoce, bobulové plody, mořské řasy, houby

OMX probiotika obsahují mnoho ingrediencí rostlinného původu: ovoce a bobulové plody – švestky, kustovnice čínská, plody fíkovníku, borůvky, voskovník červený, yuzu, řasy hijiky, wakame, kelp houby: maitake, shiitake, agaricus Tyto rostlinné složky obsahují vlákninu a oligosacharidy. V průběhu fermentace se ve směsi vytváří aminokyseliny, vitamíny, minerály, polyfenoly a stopové prvky

 

BIOGENNÍ LÁTKY

Aminokyseliny, peptidy, vitamíny, minerály, organické kyseliny, vláknina, oligosaccharidy a polyfenoly Díky enzymatickým procesům mikroorganismů vznikají při fermentaci užitečné složky.Těmto metabolickým produktům mikroorganismů (jako např. mléčných bakterií) se říká biogenní látky. Odumřelé bakterie nahromaděné při fermentaci jsou taky druhem biogenních látek. Napomáhají rovnováze střevní imunity. Také mastné kyseliny s krátkým řetězcem jako butyrát, acetát a mléčná kyselina pomáhají udržovat rovnováhu mikrobiomu omezením růstu škodlivých bakterií.