Fermentovaný extrakt OM-X® | Dr. Ohhira®

Fermentovaný extrakt OM-X® je fermentovaná směs s bohatým obsahem prebiotik a postbiotik.  

Co jsou to postbiotika a prebiotika?l

S termínem “probiotika” jste se už pravděpodobně setkali. Méně lidí už je však obeznámeno s výrazem “prebiotika” a jen velmi málo slyšelo o “postbiotikách”.

Pojďme si vypomoci příměrem. Můžeme si to představit tak, že náš střevní trakt je taková zahrádka. Naše zahrádka by měla mít půdu plnou veškerých nezbytných živin, které rostliny potřebují pro svůj zdravý růst, aby nestrádaly, rostly hojně a měly hodně plodů, na kterých si pak pochutnáme. V našem příměru jsou prebiotika živnou půdou naší zahrádky, probiotika jsou rostlinky a postbiotika jsou plody těchto rostlin. Ten kdo si na plodech rostlinek pochutná je celý náš organismus.

Postbiotika totiž zahrnují řadu bioaktivních látek, které má tělo opravdu rádo. Jsou to tedy vedlejší produkty života bakterií, jejich tzv. “metabolity” ale také zbytky buněk bakterií.
Ve fermentovaném extraktu OMX je jich obrovské množství a jsou to například organické kyseliny, peptidy, SCFA (mastné kyseliny s krátkým řetězcem), butyrát, polyfenoly, kyselina fulvová a dalších více než 500 typů postbiotik, kterých je OMX fermentovaný extrakt plný (na kompletní seznam doposud laboratorně identifikovaných postbiotik obsažených ve fermentovaném extraktu OMX se můžete podívat zde)

Bohužel vzhledem k legislativním omezení nemůžeme uvádět žádná zdravotní přínosy spojené s postbiotiky. Nicméně krátké zapátrání v jednom z vyhledávačů Vám tyto informace snadno nahradí.

Co se týče prebiotik, ty jsou ve směsi zastoupeny v podobě 14 rostlin, které byly rozmělněny a společně fermentovány po dobu 5 let. Ve složení extraktu najdete konkrétně tyto rostliny: řasy wakame, kombu, hijiki, medicinální houby shiitake, maitake, agaricus a dále pak špenát setý, komatsunu, švestky, fíky, kustovnici čínskou, yuzu, voskovník červený a borůvky. Co je na tomto zdroji prebiotik zvlášť pozitivní, je jeho šetrnost k trávicímu traktu a snadná stravitelnost. Je to díky tomu, že je ve formě pasty, která byla rozmělněna, a fermentací ještě dále “natrávena”.




Kdybychom se podívali 100 let zpět, zjistili bychom, že v té době jsme se o “naše zahrádky” starali jinak. Jídelníček našich předků se skládal mnohem více ze základních potravin v jejich nezpracované podobě. Bylo v něm více fermentovaných potravin, různých druhů, vyráběných doma bez umělých přísad. V dnešní době se tento způsob péče o sebe sama vrací a řada lidí si doma dělá kysané zelí, pickles nebo kvašáky. Jde o skvělý trend a i my fermentované potraviny rozhodně doporučujeme. Pokud byste však Vaší “zahrádce, rádi poskytli “kvalitní půdu” v podobě fermentovaných prebiotik a především svému tělu dopřáli postbiotickou hostinu těch nejšťavnatějších “plodů”, vyzkoušejte fermentovaný extrakt OM-X®.

CHCI KOUPIT fermetovaný extrakt OM-X®

Pokud byste se rádi dozveděli něco více i o unikátním způsobu výroby tohoto extraktu, rádi Vás s ním seznámíme. 

Jak se fermentovaný extrakt OM-X® vyrábí?

Výroba fermentovaného extraktu tvá 5 let. Nejprve se rozmělní výše uvedená směs rostlin. Tyto rostliny se sklízejí, když jsou na vrcholu zralosti a do směsi se přidávají postupně v průběhu celého roku. Směs se nepřetržitě míchá, dokud se postupně nerozmělní do podoby husté pasty. Rozmělněná směs se nalije do kvasných kádí, a pro urychlení fermentace se do ní přidá 12 kmenů probiotických kultur patřících do čeledi Lactobacillus, Bifidobacterium a S. Thermophilus. Zmíněných pečlivě vybraných 12 kmenů probiotických bakterií se do směsi přidá hned po smíchání rostlin, a to v obrovské množství (318 miliard na 1 g směsi). Směs dále zraje a fermentuje  v anaerobních podmínkách další 4 roky. Za tuto dobu se v produktu vytvoří miliardy nových bakterií, a mnoho z nich také uhyne, takže nakonec produkt obsahuje několik generací probiotik a jejich metabolitů = postbiotik. 

  Na konci  fermentace tak získáme výslednou směs, jakousi jemnou, hustou pastu, špičkový zdroj probiotik. Směs navíc vyniká tím, že je velmi  šetrná k trávicímu traktu a snadno stravitelná (právě díky formě jemné pasty), což bývá u prebiotik často problém. V této směsi se během procesu také obměnilo několik generací ohromného množství bakterií, několik let se tak ve směsi ve velkém množství vytvářely cenné metabolity a tím se s pasty stal také bohatý zdroj postbiotik.

U OMX probiotik a OMX probiotik deluxe se tato směs přímo vkládá do kapslí bez dalších úprav. Avšak v případě fermentovaného extraktu OMX je směs mírně pasterována, což znamená, že neobsahuje živé bakterie. Toto je záměrné opatření, které umožňuje bezpečné podávání v mnohem větším množství než v případě probiotických kapslí. Tímto se zajistí, že tento extrakt slouží jako bohatý zdroj probiotik a postbiotik.