Vážení zákazníci, v termínu od 3. do 11. 8. čerpáme dovolenou. Objednávky podané do 2. 8. 2024 do 13ti hod. budou odbaveny obratem. Objednávky podané od 2.8. odpoledne do 11. 8. budeme odbavovat 12. 8. Děkujeme za pochopení a přejeme pěkné letní dny.

Vědec a mikrobiolog Iichiroh Ohhira Ph.D.

Příběh vývoje OMX probiotik

Dr. Ohhira

V posledních letech můžeme pozorovat rozmach doplňků stravy na bázi enzymů a střevních bakterií, objevuje se rostoucí počet informací o této tématice. Společnost Biobank založená mikrobiologem Iichirohem Ohhirou vyrábí a prodává  fermentovaný rostlinný extrakt OMX již přes 30 let. V tomto článku bychom Vám rádi představili Dr. Iichiroha Ohhiru, který vyvinul a sestavil 3-5 let fermentovaný symbiotický přípravek kombinující prebiotika, probiotika a postbiotika, se kterým se na českém trhu můžete setkat pod názvem OMX probiotika. 

Dr. Iichiroh Ohhira, oceňovaný japonský mikrobiolog a autor probiotických přípravků, se narodil v roce 1936 v japonské Ósace. Navštěvoval univerzitu v Okayamě, kde získal svůj první postgraduální titul na zemědělské škole. Po ukončení studia pracoval Dr. Ohhira jako zahradní architekt, což mu umožnilo poprvé se setkat s bakteriemi mléčného kvašení. Při práci v Malajsii totiž onemocněl. Pro zmírnění střevních a žaludečních obtíží mu jeden z jeho místních hostitelů nabídl tamní fermentovaný přípravek, který mu velmi rychle ulevil od jeho zažívacích potíží. Dr. Ohhira byl takto rychlým a intenzivním účinkem ohromen a podnítilo to jeho odbornou zvědavost.

Po prostudování malajského produktu se doktor Ohhira jako amatérský vědec rozhodl poznat tajemství tohoto fermentovaného přípravku. Vrátil se na univerzitu v Okayamě, aby získal postgraduální titul v oboru mikrobiologie. Během studia a po získání doktorátu z mikrobiologie Dr. Ohhira pokračoval ve svých studiích a zjistil, že nápoj je fermentovaná potravina obsahující různé kmeny bakterií mléčného kvašení. Dozvěděl se také, že účinnost bakterií mléčného kvašení v nápoji je založena na mnohaletém kvašení při přirozené teplotě, které umožnilo zdravým bakteriím zesílit, zatímco slabé bakterie odumřely.

Dr. Ohhira se zaměřil na velké množství fermentovaných potravin v jihovýchodní Asii a zkoumal vlastnosti jednotlivých bakterií mléčného kvašení. Vnitřně chápal a respektoval časovou osu přírody a byl veden vášní vyvinout metodiku fermentace, která by mu umožnila přispět v celosvětovém měřítku. Pro svůj postup vybíral jako suroviny pouze zeleninu, ovoce, houby a další rostliny vypěstované v tuzemsku, které byly na vrcholu svých výživových hodnot. Ověřoval různé kombinace bakterií mléčného kvašení a prošel mnoha opakovanými pokusy a omyly.

Po více než deseti letech vědeckých studií dospěl Dr. Ohhira a jeho tým vědců z Okayamské univerzity k závěru, že dostatečně pochopili "tajemství" bakterií mléčného kvašení, a byli připraveni zahájit své úsilí o inovaci lektvaru, který před lety na Dr. Ohhiru tolik zapůsobil. 

Malajsie byla v roce 1988 vybrána jako místo prodeje prvního modelu OMX. Od prvního prodeje uplynulo více než 30 let. 

Navzdory tomu, že výrobek neměl velkou publicitu, jeho popularita v Malajsii vzrostla díky ústnímu šíření informací od spotřebitelů. Výrobek nakonec překročil hranice a kromě Japonská a Malajsie se rozšířil do Singapuru, Filipín, Thajska a zemí jihovýchodní Asie. 

Následně OMX probiotika představil a začal prodávat v Americe právník, který na OMX narazil na služební cestě v Malajsii. Měl slabý žaludek a kvůli změně stravovacích návyků během cesty bohužel onemocněl. Jeho pozitivní zkušenosti s OMX ho motivovaly k tomu, aby se stal se distributorem v Americe. I díky jeho soustavným aktivitám, kterými se snažil zvýšit povědomí o OMX v Americe, bylo OMX vybráno do soutěže "Best of Supplement" kde v roce 2008 získalo první cenu v kategorii bakterií mléčného kvašení Award of Better Nutrition renomovaného amerického časopisu o zdraví s 3 miliony čtenářů. Odborníci a čtenáři se s ním mohli seznámit jako s jediným produktem na bázi bakterií mléčného kvašení, který kombinuje starobylé japonské umění fermentace s nejnovějšími technologiemi. V letech 2008 až 2015 získalo OMX ocenění Award of Better Nutrition celkem sedmkrát. Opakovanými oceněními v Americe OMX přitáhly pozornost z celého světa a následně se produkty OMX rozšířil do Evropy, Ruska, na Nový Zéland, do Jižní Koreje a Hongkongu

Dr. Ohhira byl také vysoce ceněn za své mezinárodní aktivity ve spojitosti s OMX, v roce 2004 obdržel ocenění "Prezidentská citace Mezinárodní lékařské asociace" a stal se prvním Japoncem, který získal "Mírovou cenu GUSI".

Životopis

Únor 1936: narozen ve městě Osaka, Japonsko.

Březen 1960: absolvoval zemědělskou fakultu na univerzitě v Okayamě, Japonsko.

Květen 1971: zapsán na Graduate School of Agriculture, Okayama University.

Březen 1973: dokončil magisterské studium zemědělství na univerzitě v Okayamě.

Červen 1974: založení společnosti Bio Active Research & Development Co., Ltd.

Květen 1986: studium u profesora Toshitaka Nakae, světové autority v oblasti výzkumu bakterií mléčného kvašení, na Zemědělské fakultě Univerzity Okayama.

Duben 1987: zapsán na Graduate School of Natural Science and Technology, Okayama University.

Březen 1990: získal doktorát v oboru přírodních věd a technologií na univerzitě v Okayamě.

Červen 1992: nastoupil do laboratoře mikrobiologie na Kagawa Medical College (zabýval se především výzkumem toxinů).

Květen 1998: nástup do funkce technického poradce pro otázky zemědělství a životního prostředí, Čcheng-tu, Suchuan, Čína.       

Červen 1999: získal doktorát v oboru zdravotnických věd na Adam Smith University of America.

Prosinec 2000: získal doktorát veterinární medicíny na Azabu University v Japonsku.

Ocenění

Březen 1980: Cena za zásluhy od městské rady Sandakanu, Malajsie

Srpen 1980: Cena za zásluhy od městského úřadu v Kota Kinabalu, Malajsie

Květen 1981: Cena novin Okayama Nichinichi

Září 1981: Ari Daja Kinabalu (ADK), Sabah, Malajsie

Srpen 1991: Cena Japonské mlékařské asociace

Srpen 2002: Prezidentské vyznamenání od Filipínské lékařské asociace

Srpen 2004: Prezidentské vyznamenání od Mezinárodního kolegia chirurgů na Filipínách.

Prosinec 2004: Cena míru GUSI, Filipíny